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September 28, 2023 

Arizona Citizens Clean Elections Commission 

1110 West Washington Street 

Phoenix, Arizona 85007 

Email: ccec@azcleanelections.gov  

Re: Request for Advisory Opinion 

Dear Commissioners: 

On behalf of Service Employees International Union-United Healthcare Workers West 

(SEIU-UHW), and pursuant to Arizona Administrative Code, Rule R2-20-808, this letter 

requests an advisory opinion to confirm that contributions — whether cash or in-kind —  made 

to an Arizona political action committee sponsoring a ballot measure in Arizona (a “ballot 

committee”), and in support of the ballot committee’s collection of signatures for ballot measure 

qualification (“qualification efforts”) do not support a covered person’s Campaign Media 

Spending as defined by the Voters’ Right to Know Act, A.R.S. § 16-971(2) (“the Act”).  

SEIU-UHW has made significant in-kind contributions to ballot measure campaigns over 

the last two election cycles and will do so again in the current cycle, specifically making in-kind 

contributions in the form of paying for professional signature gathering and/or making cash 

contribution to support of the same.   

Factual Background 

In 2020 and 2022, SEIU-UHW made significant in-kind contributions to the ballot 

measure committee Arizonans Fed Up with Failing Healthcare (Healthcare Rising AZ) in form 

of paying the professional signature gathering firm Fieldworks, LLC to collect signatures in 

support of submitting the Stop Surprise Billing and Predatory Debt Collection Protection Acts on 

the 2020 and 2022 General Election ballots respectively. SEIU-UHW will make similar in-kind 

contributions as well as cash contributions to ballot measure committees in 2024—although they 

are not likely to make contributions to Arizonans Fed Up with Failing Healthcare (Healthcare 

Rising AZ) during the 2023-2024 cycle. 

SEIU-UHW intends to make these contributions on the condition that they not be used 

for Campaign Media Spending as defined by A.R.S. § 16-971, thereby taking advantage of the 

opt-out provision provided by the Act.  

The activities that SEIU-UHW will be supporting with their contributions are (a) 

administrative, fundraising or strategic support in support of petition circulation efforts; (b) 

printing petition signature sheets, (c) developing training and quality control systems;(d) 

recruiting petition circulators; (e) training petition circulators; (f) circulating petitions and 
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obtaining signatures from eligible voters; (g) compiling the signatures gathered by circulators; 

(h) performing quality control analysis on those signatures, (i) providing reports to the relevant 

ballot committee, and (j) coordinating the submission of circulated petitions with the relevant 

ballot committee.   

These costs may include the ballot committee’s efforts to train canvassers how to interact 

with the public in soliciting signatures — such as how to approach members of the public 

respectfully, how to avoid trespass, how to respond to requests to relocate, etc. — and how to 

describe the measure — including directing potential signers to the 200-word summary and the 

text of the measure.   

Excluded from the activities for which this letter seeks an advisory opinion, are any 

public communication by means of broadcast, cable, satellite, internet or another digital method, 

newspaper, magazine, outdoor advertising facility, mass mailing or another mass distribution, 

telephone bank or any other form of general public political advertising or marketing, regardless 

of medium.  Specifically excluded from this opinion request are contracts concerning phone 

banking, mass texting, mass emailing or any other communications directed en masse to 

hundreds of individuals.   

Question Presented 

Does a contribution (monetary or in-kind) made to a ballot committee in support of its 

collection of signatures for ballot measure qualification (“qualification efforts”) support a 

covered person’s Campaign Media Spending as defined by the Act?  

 

Legal Background 

On November 8, 2022, Arizona voters adopted the Voters’ Right to Know Act.  The Act  

establishes that the People of Arizona have the right to know the 

original source of all major contributions used to pay, in whole or 

part, for campaign media spending. This right requires the prompt, 

accessible, comprehensible and public disclosure of the identity of 

all donors who give more than $5,000 to fund campaign media 

spending in an election cycle and the source of those monies, 

regardless of whether the monies passed through one or more 

intermediaries. 

 

AZ LEGIS Prop. 211 (2022), 2022 Ariz. Legis. Serv. Prop. 211, §2. (emphasis added). The Act 

provides enhanced disclosure for traceable monies spent on campaign media spending in state 

and local races.  A.R.S. § 16-973(A).  Disclosure reporting is triggered by making campaign 

media spending.  Id. (A)-(B).  When determining whether a donor must be listed on the newly 

required disclosures, id., or in newly required “paid-for-by” disclaimers under A.R.S. § 16-

974(C), the recipient must ask whether the individual “contribute[d], directly or through 

intermediaries, $5,000 or less in monies or in-kind contributions during an election cycle to a 

https://1.next.westlaw.com/Document/I12DF0B80702D11ED8E72DD8749B06E63/View/FullText.html?transitionType=Default&contextData=(sc.Default)
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covered person for campaign media spending.” A.R.S. § 16-973 (G). The Act also requires 

notification to a covered person’s donors before making campaign media spending. A.R.S. § 16-

972.   

The Act recognizes that some expenditures made by a covered person will not be 

campaign media spending by requiring the covered person to “[i]nform donors that they can opt 

out of having their monies used or transferred for campaign media spending,” before the monies 

are used for that purpose. Id. (B)(2).  

In other words, the Act is focused intensely but not exclusively on campaign media 

spending, that is, public communications supporting or opposing candidates or ballot measures in 

local or state elections. Although the Act itself does not address operating expenses of a 

committee, it does not eliminate previous reporting requirements. For example, all contributions 

made to support or oppose local or state candidates or committees (including ballot committees) 

— including contributions that are not in support of campaign media spending, but that instead 

support operating or administrative expenses, or other activities — will be reported by the 

benefitted recipient committee as a contribution. These committees will disclose the information 

required by A.R.S. § 16-926.   

The Act provides that “Campaign media spending” means spending monies or accepting 

in-kind contributions to pay for any of the following: 

(i) A public communication that expressly advocates for or against 

the nomination, or election of a candidate. 

(ii) A public communication that promotes, supports, attacks or 

opposes a candidate within six months preceding an election 

involving that candidate. 

(iii) A public communication that refers to a clearly identified 

candidate within ninety days before a primary election until the time 

of the general election and that is disseminated in the jurisdiction 

where the candidate's election is taking place. 

(iv) A public communication that promotes, supports, attacks or 

opposes the qualification or approval of any state or local initiative 

or referendum. 

(v) A public communication that promotes, supports, attacks or 

opposes the recall of a public officer. 

(vi) An activity or public communication that supports the election 

or defeat of candidates of an identified political party or the electoral 

prospects of an identified political party, including partisan voter 

registration, partisan get-out-the-vote activity or other partisan 

campaign activity. 

(vii) Research, design, production, polling, data analytics, mailing 

or social media list acquisition or any other activity conducted in 

preparation for or in conjunction with any of the activities 

described in items (i) through (vi) of this subdivision. 

 



Page | 4 

(Emphasis added). A.R.S. § 16-971(2).1  

A public communication “[m]eans a paid communication to the public by means of 

broadcast, cable, satellite, internet or another digital method, newspaper, magazine, outdoor 

advertising facility, mass mailing or another mass distribution, telephone bank or any other form 

of general public political advertising or marketing, regardless of medium.” Id. (17). Arizona’s 

definition of public communication closely mirrors the federal definition found at 52 U.S.C. § 

30101(22) as implemented by 11 C.F.R. § 100.26.  

Notably, when defining Campaign Media Spending, the Act specifically does not include 

election related activities such as nonpartisan activity encouraging voter turnout or encouraging 

citizens to register to vote. A.R.S. § 16-971(2)(b). Like general operating expenses, these 

expenditures, if made by a political action committee, will be disclosed in the report required by 

A.R.S. § 16-926. 

Analysis 

Contributions — whether cash contributions or in-kind — made to a ballot committee in 

support of its qualification efforts do not support a covered person’s Campaign Media Spending 

under the Act. Stated simply, the act of collecting signatures for a ballot measure qualification is 

not a public communication, as such costs are more properly not categorized as general public 

political advertising or marketing. 

While Subpart (iv) of the test applies to public communications related to ballot 

measures, the work around collecting signatures for ballot qualification is in fact not a public 

communication. The definition of “public communication” in A.R.S. § 16-971(17) requires 

conveying one message to many recipients via some type of mass media or broadcasting 

medium. Circulators collecting signatures from the public are not communicating to the public in 

any of the means identified in the definition of public communication. They are not broadcasting 

a message; they are not sending that message out via mass mailing or phone banking.  They are, 

rather, engaged in the act of collecting signatures from the public through individual, one-on-one 

conversations. 

In a matter assessing the application of the definition of “public communication”2 to 

similar activities, a Commissioner from the Federal Election Commission (FEC) observed that 

most of the costs of a party committee’s field program did not rise to the level of a “public 

communication” because most of those costs are associated with “door-to-door canvassing, 

manning campaign offices and other traditional grass roots activities” and other “staff and 

overhead costs,” including “salaries and benefits of its employees, and for costs related to 

 
1 This request for an advisory opinion is only with respect to contributions in support of ballot 

qualification efforts. Such efforts to support the collection of signatures for ballot measure 

qualification do not satisfy subparts (i) through (iii) or (v) through (vi) because these efforts have 

no relation to candidates and are therefore not relevant to this question presented.   
2 As noted above, Arizona’s definition of “public communication” largely mirrors the federal 

regulation promulgated by the FEC. 
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maintaining office space.” See MUR 5564, Statement of Reason of Chairman Robert Lenhard. 

This Commissioner specifically differentiates the costs of making phone calls, which SEIU-

UHW’s contributions do not intend to support, from the other administrative costs listed as part 

of the committee’s field program, which SEIU-UHW’s contributions do intend to support. See 

Id. at FN4. 

More specifically, FEC Commissioners have concluded that door-to-door canvassing, 

like the work that SEIU-UHW contemplates supporting in this election cycle, is not “general 

public political advertising” — and by extension, not a “public communication” for purposes of 

campaign finance regulation because canvassing does not involve paying “for access to an 

established audience using a forum controlled by another person”; rather, canvassing uses a 

forum the canvassing organization controls “to establish their own audience.” See MUR 5564, 

Statement of Reasons of Vice Chairman David M. Mason and Commissioner Hans A. von 

Spakovsky (citing Internet Communications, 71 FED. REG. 18589, 18594-95 (F.E.C. 2006)).  

The language of the Act demands a similar interpretation: it expressly defines “public 

communications” around mass media mediums, scenarios where the entity making the 

communication is paying for access to a specific established audience, via a specific forum. 

A.R.S. § 16-971(17). Petition circulation, on the other hand, involves direct communications 

with individuals, an audience selected by the communicating entity, and using no medium or 

forum other than direct person-to-person contact. 

To that end, it is instructive that each subpart of the definition of campaign media 

spending relies on public communication.  See A.R.S. § 16-971(2)(a).  This is consistent with the 

Act’s focus on specifically targeting media spending for additional regulation, and not all types 

of campaign or electoral spending, or all types of communications with the public. Black’s Law 

Dictionary’s definition of “media” is “[c]ollectively, the means of mass communication; specif., 

television, radio, newspapers, magazines, and the Internet regarded together.” 11th ed. at 1175.   

Understanding the act of collecting signatures to be outside the definition of Campaign 

Media Spending is also consistent with the exceptions identified in the statute. Registering 

people to vote is related to elections, and surely encouraging people to vote is related to elections 

or even campaigns, but those are not Campaign Media Spending because they are not the kind of 

mass communication activity or even the type of activity the Act seeks to regulate. Similarly, 

gathering signatures to put a measure on the ballot — as opposed to encouraging a particular 

vote on that ballot measure — is not Campaign Media Spending.  

Such an act in furtherance of qualification is more similar to the nonpartisan voter 

registration and nonpartisan get out the vote activity that is not regulated by the Act and, under 

federal tax law, can even be conducted by 501(c)(3) charities that are prohibited from 

intervening in candidate elections. In fact, ballot qualification activities share the common goal 

to support an American’s civic duty — the civic duty to exercise the right to vote without taking 

into account individual ideology or partisanship. A voter could sign a petition to support 

qualification of an initiative on the ballot, simply to exercise their right to ultimately vote against 
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the initiative once it was balloted. Like ensuring that individuals are registered to vote, the act of 

collecting petition signatures is simply an element of our civic mechanics.   

Finally, the ballot qualification efforts that SEIU-UHW wishes to support do not satisfy 

subpart (vii) of the Campaign Media Spending definition. It is possible that some of a ballot 

committee’s efforts associated with ballot qualification may include “research, design, 

production, polling, data analytics, mailing or social media list acquisition” in support of the 

specifically delineated categories of Campaign Media Spending in A.R.S. § 16-971(2)(a). For 

example, the development of literature or scripts  advocating for the ballot measure that may be 

used by canvassers may have been intended by the drafters to be regulated under subpart (vii). 

However, as detailed above, the act of door-to-door or street canvassing to collect petitions is not 

itself a “public communication” that falls under subparts (i) - (vi) of the Campaign Media 

Spending definition, and therefore general support of signature collection cannot fall under 

subpart (vii) of the definition, which only encompasses activities “in preparation for or in 

conjunction with any activities described in items (i) through (vi)...” 

Conclusion 

For the above reasons, SEIU-UHW asks that the Commission issue an advisory opinion 

clarifying that paid signature gathering is not campaign media spending under A.R.S. § 16-971, 

SEIU-UHW’s contributions — both monetary and in-kind — in support of a ballot committee’s 

collection of signatures for ballot measure qualification do not support a covered person’s 

Campaign Media Spending as defined by the Act. 

 

Yours, 

 

James E. Barton II 

Counsel to SEIU-UHW 


